Het proefkonijn uit de hoge hoed [blog]

7 januari 2016

Op de valreep tussen het oude en het nieuwe jaar in werd de BBC getroffen door een DDoS-aanval. Daarmee werd in feite meteen het nieuwe jaar ingeluid. De websites van de Britse televisieomroep werden door een groep die zichzelf New World Hacking noemt enkele uren platgelegd. De gebeurtenis lijkt tegemoet te komen aan de jaarlijkse verschillende voorspellingen voor 2016, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor cybercrime. Naast terrorisme staat cybercrime hoog op de lijst van de te verwachten dreigingen voor de westerse wereld. Intermax voorzag al enkele jaren geleden dat internetsecurity een ‘heet’ thema zou worden voor de toekomst. Niet voor niets rekenen we de beveiliging van uw complexe IT-infrastructuur tot een belangrijk deel van ons werk. We maken er daarnaast bijna wekelijks een punt van in onze blogs en nieuwsberichten en we houden u op de hoogte van wat er leeft en speelt. De nieuwste ontwikkelingen, trends, feit en fictie, en de laatste gevaren en risico’s worden belicht. In de eerste plaats draait het ons uiteraard om de veiligheid en betrouwbaarheid van de kritische systemen in uw organisatie, maar ook voor u persoonlijk ( denk aan de beveiliging van uw persoonsgegevens ) is het belangrijk dat u zich realiseert hoe belangrijk security is.

Elk groot vooraanstaand bedrijf kan, net als de BBC, zomaar getroffen worden, en niet eens omdat ze tegen zijn waar u voor staat. Dit was ook het geval toen de websites van de BBC down gingen, al spreken bronnen binnen de BBC tegen dat het iets te maken zou hebben met de aanval. Of eigenlijk spreken ze niets tegen, en spreken ze zich ook niet uit. De beste aanpak als je getroffen bent en de schade beperkt wil houden. In elk geval is het de beste aanpak als je de imagoschade beperkt wenst te houden. Het is uiteraard niet het antwoord, noch de oplossing. In de eerste plaats is het belangrijk dat u kennis vergaart van professionals over de moderne gevaren en risico’s voor uw systemen. Intermax heeft over internetsecurity een kennissessie gehouden. We sluiten niet uit dat we ook dit jaar deze actuele onderwerpen weer onder de aandacht zullen brengen bij onze klanten en relaties. De hackers die de BBC platlegden zeggen dat ze voor het goede doel strijden, omdat ze tegen online terroristen zijn, en er niemand aanwezig is in de digitale wereld die deze misdadigers bestrijdt. De BBC werd slechts ‘gebruikt’ als proefkonijn. In het kader van: het doel heiligt de middelen. Juist vanwege deze filosofie is het raadzaam dat u zich met uw IT-infrastructuur niet extra ‘aantrekkelijk’ maakt voor hackers, al dan niet met een moraal, een ideaal of anderszins.

Een DDoS-aanval is moeilijk af te wenden, maar dat betekent niet dat je je helemaal niet kunt beschermen. De ontwikkelingen gaan steeds door. Ons platform Guardian 360, dat onder meer zorgt dat er elk uur continue actieve scanning plaatsvindt op meer dan tachtig verschillende netwerkpoorten, is bijvoorbeeld een handreiking naar klanten die waakzaamheid en veiligheid hoog in het vaandel hebben staan. ‘Better safe than sorry’ is het credo voor organisaties die de gevaren van de moderne wereld erkennen en toch vooruit willen blijven gaan. Guardian360 waakt en bewaakt, in de vorm van ‘security as a service’. U kunt zich hierover laten adviseren en informeren. Geen mens houdt ervan om zich onveilig te voelen. Of u zich nu op straat bevindt, in uw auto, of aan uw toetsenbord. Elk mens deelt graag zijn of haar – veilige – blik op de toekomst. Dat moet u ook kunnen doen met uw organisatie. 2016 wordt het jaar van internetsecurity en cybercrime, zoals dat ook eigenlijk al het geval was in 2015 en ook al in 2014. Vanzelfsprekend wordt het jaar er dan ook een van waakzaamheid en veiligheid. Immers, niemand wenst als een proefkonijn uit de hoge hoed van de hackers te worden getoverd.

Bron: Nu.nl

Intermax Redactie