Wie de cybercrimineel onderschat, gaat op zijn gat [blog]

21 april 2016

In de blog ‘De matador in uzelf’ gaan we in op het gevaar van cybercriminaliteit, wat u als particulier persoon en als bedrijf eraan kunt doen, en dat – in elk geval – zulke gevaren niet mogen worden onderschat. We zouden met enige regelmaat kunnen rapporteren wat er in de praktijk allemaal misgaat. Een van de recentste voorbeelden is de aanhouding van een 17-jarige jongen uit Alkmaar, die gedreigd had om de website van de Belastingdienst via een DDoS-aanval plat te leggen. Het cybercrimeteam van de Eenheid Midden-Nederland heeft de jongen aangehouden. De directe aanleiding was het gevaar dat de site van de Belastingdienst plat zou worden gelegd, waardoor veel mensen hun belastingaangifte niet op tijd zouden kunnen indienen.

Zulke misdaden, en dan met name de jeugdigheid en de intelligentie van zulke criminelen, maar ook het werkgebied waarin deze organisaties opereren, zorgen voor een herijking van onze bestaande ideeën over wat criminelen zijn, wat criminaliteit is, en wat de schade is van de activiteiten van deze ‘nieuwe’ criminaliteit. Het is ook niet vreemd dat deze moderne vormen van criminaliteit een lange tijd zijn onderschat. Men denkt al snel dat het wel meevalt. Wat voor schade kunnen een paar tieners met te veel vrije tijd omhanden nu uitrichten? Goed, inmiddels zijn die opvattingen bijgesteld. Wie de cybercrimineel onderschat gaat op zijn gat.

De 17-jarige jongen die de Belastingdienst wilde aanvallen blijkt, volgens bronnen bij Emerce, de hacker Fl00D te zijn, oprichter van AnonGreySec. Deze organisatie was al verantwoordelijk voor het platleggen van de servers van Ziggo, en onlangs nog dreigde ze met een aanval tegen Nu.nl. Kennelijk was dat een generale repetitie voor de aanval tegen de Belastingdienst. Het credo van de organisatie is toch: ‘fuck de system’. De brutaliteit en lichtzinnigheid die zulke organisaties aan de dag leggen lijken erop te wijzen dat het allemaal een grote grap is, het leven als een klucht, maar daaronder schuilt het ideaal om bestaande structuren plat te leggen, bedrijven lam te leggen, en te streven naar een digitale anarchie die zijn uitwerking heeft in de fysieke maatschappij.

Internetsecurity is de sleutel, waarmee je ook de fysieke deur thuis op slot kunt doen en je rustig kunt slapen, omdat je weet dat niemand je bedrijf lam legt of je gegevens en identiteit steelt. Het concept van veiligheid hebben we met z’n allen opnieuw vorm moeten geven met de komst van internet. Zolang deze ontwikkelingen doorgaan zal Intermax steeds met een scherpe en nieuwsgierige blik het digitale veld blijven verkennen op zoek naar de beste oplossingen.

Vragen? Vanzelfsprekend zijn wij bereid om u te informeren over de bestaande mogelijkheden omtrent beveiliging en internetsecurity.

 

 

Intermax Redactie