Oplossingen

Locatie van uw data

“Waar staat mijn data dan eigenlijk?” Een veelgehoorde vraag als het om cloudopslag gaat. Sommige mensen beweren dat het antwoord op die vraag niet belangrijk is. Niets is minder waar. De locatie van uw data kan flinke gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor de beveiliging ervan. Ook op juridisch vlak kan de locatie consequenties hebben; een conflict dient vaak te worden uitgevochten in het land waar de provider is gevestigd. In dit artikel geven we u 4 redenen om te kiezen voor cloud hosting in Nederland.

1. Beter voorbereid op wetgeving dankzij cloud hosting in Nederland
Sinds 1 januari 2016 geldt de meldplicht datalekken. Daarnaast is per 25 mei 2018 de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van kracht. Alle bedrijven zijn nu verplicht ernstige datalekken te melden. Dat kan bijvoorbeeld gaan om klantgegevens, maar vergeet niet dat u ook diverse gegevens over uw eigen personeel opslaat. Deze gegevens moeten goed beveiligd worden. Dit is beter te overzien wanneer alle gegevens worden opgeslagen op een Nederlandse server.

2. U heeft zo min mogelijk te maken met Amerikaanse wetgeving
Indien uw gegevens worden opgeslagen in de Verenigde Staten, vallen deze ook onder de wetgeving van dat land. Denk bijvoorbeeld aan de Patriot Act, de wet waarmee de Amerikaanse overheid en de NSA voor antiterrorisme-doeleinden gegevens bij bedrijven op kunnen eisen.

3. De afstand die data moet afleggen blijft zo kort mogelijk
In veel gevallen is iedereen erbij gebaat als de afstand tussen het vertrek- en aankomstpunt van data zo kort mogelijk is. Hoe langer deze afstand, des te groter is de kans op bottlenecks – en op vertraging als gevolg – in het netwerk.

4. U bent verzekerd van lokale ondersteuning
Door te kiezen voor een cloudprovider besteedt u ook de support over dit onderwerp uit: u moet immers die provider gaan bellen bij problemen, en kan niet meer bijvoorbeeld een interne systeembeheerder raadplegen. Kiest u voor een internationale cloudprovider, dan is de kans groot dat u rekening moet houden met tijdverschillen – indien het gaat om een internationale partij – en met anderstalige supportmedewerkers.

U kunt erop vertrouwen dat Intermax een Nederlandse BV is, met uitsluitend Nederlandse aandeelhouders en Nederlands-sprekende medewerkers. Wanneer uw data in een Intermax datacentrum staat (onze datacentra in Rotterdam zijn overigens ook 100% Nederlands), dan waken wij over de privacy daarvan. Staat uw data bij AWS of Azure, dan kan data onder de Patriot Act vallen. Wij vertellen u graag alle details en nemen dit aspect mee bij het ontwerp van uw cloudarchitectuur.