Met onze oplossingen zorgen we voor een veilig en beschikbaar IT-landschap, van werkplek tot de cloud.

We hebben onze oplossingen onderverdeeld in zes categorieën: 

 

 

We richten ons op organisaties voor wie veiligheid en beschikbaarheid cruciaal zijn. Zij zijn veelal werkzaam in de volgende sectoren: 

Wij geloven dat je met een nieuwsgierige houding het beste resultaat behaalt. Met die houding maken we complexe IT-materie toegankelijk. Lees er meer over in onze blogs, artikelen en cases:  

Lees op deze pagina’s meer over ons, onze klantbeloftes, onze certificeringen en de manieren waarop we duurzaam ondernemen:

Datacenters – en de apparatuur die daarin draait – zijn cruciaal voor het functioneren van talloze systemen en processen in onze samenleving. De restwarmte die daarbij vrijkomt wordt steeds vaker nuttig ingezet. Toch valt er nog veel winst te behalen.

Immersion cooling, een innovatieve koeltechniek, is een veelbelovende en duurzame manier om met minder energieverbruik servers te laten draaien en de restwarmte te hergebruiken. Om deze innovatie ‘in het echt’ te kunnen zien werken, zijn we samen met NorthC Datacenters in Rotterdam Zestienhoven en Ixora (producent van innovatieve koeltechnieken) een praktijktest aan het voorbereiden. 

Immersion cooling: hoe werkt het?

Bij immersion cooling worden servers ondergedompeld in een speciale, niet-geleidende vloeistof. Deze vloeistof neemt de warmte op van de elektronische componenten en voert deze af via een warmtewisselaar. Die warmtewisselaar ‘trekt’ de warmte uit de vloeistof waarin de server hangt en stopt de warmte in het bestaande waternet van het datacenter. 

Effectiever restwarmte benutten

Een belangrijk voordeel van immersion cooling is het vermogen om restwarmte te hergebruiken. Door deze restwarmte in te zetten om bijvoorbeeld nabijgelegen woningen te verwarmen, kan de energie-efficiëntie van het datacenter aanzienlijk worden verhoogd. Voorheen werd restwarmte namelijk gewoon in de buitenlucht ‘weggegooid’. NorthC heeft al sinds 2016 ervaring met het delen van restwarmte. Zo delen ze de restwarmte vanuit het datacenter in Eindhoven met de High Tech Campus en in Aalsmeer leveren ze de warmte voor een zwembad, een kweker en een kinderdagverblijf. In Rotterdam participeren ze ook in een project waarmee ruim 10.000 huishoudens van het gas af kunnen. Door immersion cooling kan dit nog efficiënter en met lagere energiekosten, én heeft het datacenter minder impact op het milieu. Bovendien is deze methode gemiddeld 50x efficiënter dan traditionele luchtkoeling, omdat vloeistoffen veel beter warmte geleiden dan lucht. Tenslotte heeft immersion cooling geen bewegende delen – zoals ventilatoren – meer nodig, waardoor servers minder stroom gebruiken, stiller worden, langer mee gaan en minder onderhoud nodig hebben.

Wat gaan we doen?

Om de mogelijkheden en uitdagingen van immersion cooling verder te onderzoeken, zijn we een praktijktest aan het voorbereiden met NorthC en iXora. Ons doel: deze techniek verder onderzoeken, in een ‘live’ omgeving inzetten en verder optimaliseren. De test geeft ons ook inzicht in de werkelijke prestaties van de technologie en helpt ons knelpunten te identificeren en op te lossen. Het grote voordeel van de oplossing van iXora is dat het gesloten systemen zijn die in een standaard 19-inch rack passen. Dit maakt het voor ons en NorthC eenvoudig om deze techniek in een bestaande situatie toe te passen. Bovendien zijn alle aansluitingen gebaseerd op bestaande technieken.

Samenwerken loont

Hoewel de technologie dus nog in ontwikkeling is, is het potentieel van immersion cooling enorm. Om het maximale voordeel uit deze koeltechniek te halen, is het belangrijk dat serverfabrikanten hun hardware aanpassen aan deze vorm van koeling. Door servers zonder bewegende delen te ontwerpen (met speciale aandacht voor warmteafvoer), kan de compatibiliteit met immersion cooling verder worden verbeterd. Het staat daarom ook zeker op de planning om hier binnen dit initiatief aandacht aan te besteden met onze vaste leveranciers en partners in de keten.

Met deze test dragen iXora, NorthC en Intermax bij aan een meer duurzame en efficiënte toekomst voor datacenters – en de ecosystemen die ze bedienen. Dit doen we door in de hele keten van leveranciers en afnemers te kijken naar een positieve bijdrage in het verminderen van stroomgebruik en CO2 uitstoot. Zo hopen we binnen enkele jaren volledig CO2 neutraal te zijn.

Deze blog werd geschreven door Ludo Baauw.

Inhoudsopgave