Na een succesvolle crowdfundingactie via Kickstarter lanceert Beep.nl samen met Intermax Cloudsourcing en It’s from Rotterdam Honey op maandag 18 mei het eerste digitale sensorplatform voor bijen en imkers.
Het BEEP base sensorplatform registreert het gedrag, het gewicht, geluid en de temperatuur van bijenvolken. Deze data wordt ingezet om imkers beter inzicht te verschaffen in het welzijn van hun bijenvolken. Het sensorplatform stuurt deze data via het LoRa-sensornetwerk van Intermax door, zodat imkers waar ook ter wereld heldere grafieken krijgen op hun smartphone. Wethouder Bert Wijbenga (Handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven) verzorgt op het dak van de Delftse Poort de openingshandeling en sluit deze ochtend de eerste bijenkast aan op het platform.
Dit soort klimaatvriendelijke innovatie brengt natuur en technologie samen en is daarmee essentieel voor inzicht in de natuur en de zorg voor ons leefklimaat. Bijen (zowel honingbijen als wilde bijen) zorgen voor 80% van de bestuiving van ons voedsel.
Marten Schoonman en Pim van Gennip van Beep.nl, Ludo Baauw (CEO van ict-bedrijf Intermax Cloudsourcing) en Balten Schalkwijk van It’s from Rotterdam Honey (en als stadsimker) zijn al jarenlang technologiefanaten, maar ook gepassioneerd bijenhouder en zorgen voor tientallen bijenvolken in de regio Rotterdam. Het doel van hun samenwerking is om met sensortechnologie imkers in heel Nederland te ondersteunen in het bijenhouden. En dat is gelukt! BEEP heeft inmiddels de BEEP webapp en de BEEP base ontwikkeld.
De BEEP webapp is een gratis digitaal platform waarop imkers hun administratie bijhouden. Zowel hobby- als professionele imkers kunnen hun bijenstanden, bijenkasten en inspecties opslaan en raadplegen. Het platform is voor iedereen toegankelijk.
De BEEP base is een meetsysteem dat onder de bijenkast wordt geplaatst. Met een gewichts-, temperatuur- en geluidssensor wordt informatie verzameld die elke 15 minuten via een zogenoemd Long Range Low Power netwerk (LoRa) draadloos naar de BEEP app wordt verzonden. Zodoende werkt het sensorplatform zelfs midden in een natuurgebied.
Het LoRa-netwerk wordt door Intermax Cloudsourcing verzorgd en is te vergelijken met een traagwerkende en energievriendelijke wifi-verbinding die gekoppeld is met The Things Network (TTN). Hiermee draagt het bedrijf bij aan een klimaatvriendelijke samenleving door middel van geavanceerde sensortechnologie. De bijen merken er verder niets van, die blijven hun nectar en stuifmeel rustig binnenhalen. De imker kan vervolgens vanaf de bank volgen hoe het met zijn honingbijen gaat.